2010. február 28., vasárnap

A szekulárisok valódi arca: mecsetet szerettek volna robbantani

Csak ennyit hagytak volna belőlük a szélsőséges szekulárisok

Az Origo cikkének részlete:

Vissza 1923-ba

Két isztambuli mecset felrobbantására és egy vadászrepülő Égei-tenger feletti lelövetésére készült a puccsista csoport a lap szerint. A repülő lelövését állítólag úgy intézték volna, hogy agresszív manőverekkel kiprovokálták volna a görög légvédelem beavatkozását. A török hadsereg azonban közölte, hogy egy katonai gyakorlat része lett volna a szimuláció, aminek semmilyen államcsínyhez sem lett volna köze - írja a BBC.

Az összeesküvők állítólagos célja az volt, hogy "visszaállítsuk az órát 1923-ra" (a köztársaság kikiáltása és a lausanne-i békeszerződéssel a nemzetközi elismertetése). A szövetkező tábornokok és tisztek arra számítottak tervükben, hogy a merényletek sora és a fenyegetettség mértéke miatt zavargások törnek ki a várhatóan zavarba kerülő kormány ellen, és a biztonság ígéretével fellépő hadsereg lakossági támogatást kap majd a hatalomátvételhez.

A gyanú szerint a Pöröly-műveletben részt vevők a bevezetendő statáriumra is felkészültek, és a Fenerbahce focicsapat isztambuli stadionját sajátította volna ki a katonaság, hogy a rendre fenyegetést jelentő, 200 ezresre becsült embertömeget elhelyezze.

A Milliyet című török lap szerint a kormány erővel való megbuktatásának kísérletével és illegális szervezetben való részvétellel vádolhatják meg az őrizetbe vett tiszteket. A Guardian azt írja, hogy hétfőtől kezdve négy napjuk van az ügyészeknek, hogy kezdeményezzék az elfogottak előzetes letartóztatását. Szerdán vádat is emeltek hét tiszt, köztük négy admirális, egy tábornok és egy ezredes ellen is. A BBC szerint néhányan közülük már nyugdíjazott tisztek. A vád ellenük a hatalom erőszakos megdöntésének kísérlete.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése