2011. március 21., hétfő

Falakba ütközik a második brnói mecset terve?

Mecset Brnóban (saját felvétel)
Több, mint egy évtizede áll a brnói Bécsi úton az iszlám imaház. Morvaország fővárosában egyre több muszlim él, főleg egyetemisták, akik méltó helyen szeretnék imádni a Teremtőt. A nevezett épület ugyan mecset céljára épült, de maximum kétszáz fő a kapacitása. S ez bizony ma már kevés.
Mecsetbelső
Munib Hasan, a helyi iszlám közösség feje arról beszél, hogy szeretnének egy második mecsetet is a városban. Fontos lenne annak külseje, de nem ragaszkodnak ahhoz, hogy minaretje is legyen. Olyan épületre lenne szükségük, ahol társasági eseményeket, esküvőket is képesek lennének megrendezni. Az önkormányzattal még mindig tárgyalnak egy Krenová utcai telekről.

Hasan szerint csak néhány szélsőséges politikus ellenzi a mecsetépítést. A közelmúltban már két cseh mecset felhúzását gátolták meg olyan fürdővárosokban -így Teplicén is-, ahova évente több ezer gazdag arab turista érkezik. Hradec Kralovéban pedig szélsőségesek azért is utcai demonstrációt tartottak, mert az ottani muszlimok egy tágasabb imaszobára vágytak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése