2011. szeptember 12., hétfő

Felújítás vagy mecsetrombolás?

A nagy hal megeszi a kis halat - Marx mondása valóra vált Moszkvában
Meghalt a király, éljen a király! - szokták mondani a trónörökös beiktatása előtt. Leromboltatott a mecset, épülőben a mecset! - mondhatják ma a moszkvai muszlimok, ugyanis a város legrégebbi, majdnem százéves iszlám imaházát vasárnap teljesen a földdel tették egyenlővé a munkagépek.

Szeptember 11-én leromboltatott egy mecset, ám annak imámja, Ravil Gajnuttin, nem tartja ezt áldozatnak. Szerinte a mecset nem bírt történelmi értékkel, nem volt műemlék, sőt még a mihráb, az imairányt jelző fülke is rossz irányba mutatott.

Azért ejthetünk egy könnycseppet a az ún. katedrális mecsetért, amit még Sztálin is megkímélt (1978 óta nem romboltak templomot az orosz fővárosban), s amit a demokrácia éveiben most megsemmisítenek. Főleg ha vigyázó szemünket a szomszédban épülő, a hagyományokkal köszönő viszonyban sem lévő betonmonstrumra vetjük!

1 megjegyzés:

  1. Azért pl. van ilyen is: Több mint 100 ezer muszlim, egyesek szerint talán még több is volt azok száma, akik a ramadáni ünnep, az Eid al-Fitr eseményére (2011. aug. 30) összejöttek az orosz fővárosban, Moszkvában. http://demirpress-haberler.blogspot.com/2011/09/muszlimok-unnepe-moszkvaban.html

    VálaszTörlés