2012. szeptember 26., szerda

Bővítik a Mohamed próféta sírját őrző mecsetet


A munkálatok két évig tartanak majd, a bővítés célja, hogy megújuljon a Próféta Mecsetje, a második a szaúd-arábiai szent helyek sorában a mekkai nagymecset után.
Több szaúdi és külföldi vállalkozás bevonásával megkezdődött Medina szent városában annak a mecsetnek a kibővítése, amelyben Mohamed próféta sírja van.
A munkálatok két évig tartanak majd, a bővítés célja, hogy megújuljon a Próféta Mecsetje, a második a szaúd-arábiai szent helyek sorában a mekkai nagymecset után. A mekkai szent helyen található a Kába, vagyis az a szentély, amelyben a Fekete követ őrzik. (A kő a muzulmánok hite szerint az égi paradicsom egy földre hullott darabkája)
A medinai mecset jelenleg 16 500 négyzetméteres és 550 ezer hívő befogadására képes. A bővítés után a területe 98 500 négyzetméteres lesz, ez pedig már 1,8 millió hívő számára elegendő hely. A mecset éke zöld színű kupolája, a Próféta kupolája, más néven a Szent szoba. A kupola Mohamed próféta egykori magánlakosztálya, azon belül is legkedvesebb felesége, Áisa szobája fölött húzódik, Mohamed próféta ott halt meg, és ott is temették el. A mecsetet fennállása óta immár negyedik alkalommal bővítik ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése