2013. szeptember 14., szombat

Letették a ljubljanai mecset alapkövét

Letették Szlovénia első mecsetjének alapkövét szombaton Ljubljanában, több mint négy évtizeddel azután, hogy a helyi muzulmán közösség először kérte hivatalosan a megépítését az ország hatóságaitól.

Néhány ezer ember gyűlt össze az ünnepélyen, amelyen részt vett Alenka Bratusek balközép irányultságú miniszterelnök, valamint Zoran Jankovic, a főváros főpolgármestere, aki személyesen segédkezett az alapkőletételben.
A muzulmán kisebbség 1969 óta próbál mecsetet emelni a szlovén fővárosban. Az elmúlt évtizedekben tagjainak száma jelentős mértékben emelkedett, egyes becslések szerint mintegy 50 ezren vannak a katolikus többségű országban.
A muzulmánok imahelyének felépítése megannyi bürokratikus akadályba ütközött, a politikai akarat sem volt meg hozzá. Az építési terv ellenzőinek leggyakrabban hangoztatott érve az volt, hogy a mecset egy másik kultúrát jelképez. A jobbközép pártok ráadásul attól tartottak, hogy a mecsetet nem annyira vallási és kulturális, mint inkább politikai célokra használják fel.

MTI 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése