2014. november 28., péntek

Minden egyetemre mecset jöhet Törökországban

Így fog kinézni az egyik tervezett isztambuli egyetemi mecsetA török vallásügyi hivatal (Diyanet) mecsetet tervez felépíteni Törökország minden állami egyetemén.


Több mint nyolcvan egyetemen zajlanak a mecsetépítési munkálatok, s ebből tizenöt helyen már megnyitották a muzulmán imahelyeket a hívek előtt, és 2015-ben további ötven megnyitását tervezik - számolt be Mehmet Görmez, a Diyanet vezetője. "Mintegy húszmillió fiatal él országunkban, és szeretnénk mindegyikhez eljutni" - tette hozzá Görmez.
A hivatal élén álló tisztségviselő azt mondta, az imámoknak - akik fizetésüket az országban érvényben lévő szabály szerint a török kormánytól kapják - egyebek mellett az lesz a feladatuk, hogy a nehézségekkel küzdő fiataloknak felajánlják a segítségüket. Görmez hangsúlyozta, hogy a vallásügyi hivatal kiemelt figyelmet fordít a nagyvárosi egyetemeken működő mecsetekre, mivel "ezek az egyetlen eszközök arra, hogy a városokban és a társadalom életében helyet kaphassanak az imádkozás helyszínei".
A Recep Tayyip Erdogan vezette iszlamista-konzervatív vezetést régóta azzal vádolják ellenfelei, hogy a török társadalom iszlamizációjára törekszik.
Korábban a kormányzat korlátozta az alkoholfogyasztást és a dohányzást, valamint engedélyezte a török tisztségviselők és egyetemisták számára, hogy az iszlám vallás előírásai szerint fátylat viseljenek. Szeptemberben ezt Ankara a középiskolák diákjaira is kiterjesztette.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése