2015. május 17., vasárnap

A kis magyar mecsethiszti margójára


Látva az idegen nyelvű szakblogok és mecsetekkel foglalkozó hírportálok sajnálatos metamorfózisát, már évekkel ezelőtt úgy döntöttünk, hogy megmaradunk blogunk eredeti küldetésénél, nevezetesen a mecsetek építészeti bemutatásánál, és nem foglalkozunk a nyugati mecsetépítések körülötti hajcihővel. Szomorúan láttuk, hogy a legjobb kezdeményezések (pl. a Trouve ta mosquée és a Des domes et des minarets című francia oldalak) is kínos politikai és vallási kampányt folytatnak, és csupán itt-ott tűnik fel egy-egy hír arról, hogy új dzsámi létesült valahol. Ugyanakkor a napokban Magyarországon fellángoló polémiából mi sem szeretnénk kimaradni...

Azzal kezdenénk, hogy egy dolog nagyon fáj: mi már egy hónapja hírt adtunk a budapesti és a debreceni mecsettervekről, mégsem lett visszhangja. Most itt egy kamukeresztény hisztiblog, erre felfigyel mindenki. Na jó. Ezt még túléljük! A hülyeségcunami viszont nem hagy nyugodni minket. Írnak itt bojkottfelhívásról és szalafita nyomulásról, meg egy sor egyébről. Azt írja ez a "Vigyázó" nevű lúzer, hogy Bolek Zoltán az EMMI vezetőjéhez, Balog Zoltánhoz fordult, hogy bojkottot hirdet Magyarország ellen. Bolek Balognak? Aki a minap még vizsgálatot kezdeményezett Bolek ellen? Meg milyen bojkottot? Bolek ezentúl nem szív magyar vízipipát? Bolek -a sajtó szerint- volt már jobbikos, KDNP-s meg még ki tudja mi. Most meg hazaáruló bojkotthirdető. Nos, OK. Nem könnyen kategorizálható pofa, de azért jó lenne már eldönteni, hogy mit hazudjon róla a média. Az meg a hab a tortán, hogy az épülő debreceni megamecset már meg is nyílt - egy családi házban!

Végül én csak egy dologra hívnám fel a figyelmet a hiszti időzítésével kapcsolatban. Ki is járt nemrég Magyarországon, hogy gyűlöletkampányról adjon tanácsot? Csak nem Arthur Finkelstein?! Nincs több kérdésem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése