2012. február 20., hétfő

Jóváhagyták az iszlám legrégebbi imahelyének, a Quba mecsetnek a felújítását

A medinai Quba mecset (a szerző felvétele hagyományos fényképezőgéppel)
A medinai Haramtól, azaz Mohamed próféta (béke legyen vele) mecsetétől mintegy hat kilométerre fekszik a Quba mecset, az iszlám történetének legrégebbi imaháza, amiről maga a Kegyes Korán is megemlékezik a 9. szúrában (fejezetben). Felkeresése -bár nem része a zarándoklat kötelező helyszíneinek- nagyon kegyes cselekedetnek számít, amit a hívők egy rituális fürdő után, a kora reggeli órákban szoktak elvégezni.

A hívek egyre nagyobb számban érkeznek a Quba mecsethez, ezért lett szükség a 100 millió szaúdi riál értékű felújításra, ami 8000 m2-nyi területet fog érinteni, s amivel két év alatt szeretnének végezni. A renoválás során új parkolókat és egy új udvart alakítanak ki, valamint -megőrizve a mecset hagyományos stílusát- átépítik annak kapuit.

1 megjegyzés:

  1. A Quba mecset volt az első mecset Medina városában,
    alapjait maga a Próféta - (Allah békéje és dicsérete legyen vele) - és Kortársai (Allah legyen velük elégedett)- tették le.

    Ibn al-Qayyim (Allah legyen vele elégedett) – Zaad am Maadban (3/58) írta le a Próféta (Allah békéje és dicsérete legyen vele) érkezését a Medina városába :

    A Próféta (Allah békéje és dicsérete legyen vele) érkezésekor a muszlimok örvendezve elébe menve takbírt mondtak, Allah Küldötte (Allah békéje és dicsérete legyen vele) - folytatta útját egészen míg el nem ért Qubá'ba Omr ibn Awf törzséhez, s közöttük maradt 14 napig, itt lerakta Quba' mecset alapjait. Prófétai küldetésének kezdete óta ez volt az első, és általa alapított, épített mecset.

    Bukhari (1193) és Muslim (1399) (Allah legyen velük elégedett) jegyezték fel, hogy Ibn ‘Umar (Allah legyen vele elégedett) mondta: A Próféta (Allah békéje és dicsérete legyen vele) szokása volt, hogy minden szombaton lovon vagy gyalog elment a Quba mecsetbe.

    Muslim (Allah legyen vele elégedett) jegyezte fel, hogy a Próféta (Allah békéje és dicsérete legyen vele) szokása volt, hogy minden szombaton lovon vagy gyalog elment a Quba mecsetbe, s ott 2 raka'at (meghajlásnyit) imádkozott.


    Tirmidhi (324) (Allah legyen vele elégedett) jegyezte fel Usayd ibn Zuhayr al-Ansaari-tól (Allah legyen vele elégedett) – aki a Próféta (Allah békéje és dicsérete legyen vele) kortársainak egyike volt: a Próféta (Allah békéje és dicsérete legyen vele) mondotta: «Egy Ima a Quba’ mecsetben annyi mint egy 'Umrah» Sheik Albaani hitelesnek sorolta be a Saheeh al-Tirmidhi-ben


    Al Naasa'i(699) közölte, hogy Sahl ibn Hunayf mondta (Allah legyen velük elégedett): a Próféta (Allah békéje és dicsérete legyen vele) mondotta: «Aki a Quba' mecsetbe megy, s ott imádkozik, annyi a (jutalma), mint aki 'Umraht végez»
    Sheik Albaani hitelesnek sorolta be a Saheeh al-Nasa'i-ban.

    Ibn Maja (Allah legyen vele elégedett) közlése szerinti hagyomány: A Próféta (Allah békéje és dicsérete legyen vele) mondotta: « Aki otthonában wudut (rituális mosakodás) végez, eljő a Quba Mecsetbe, imádkozik, annak annyi a jutalma mint az 'Umrahnak »


    Allah tudja a legjobban.

    VálaszTörlés