2012. március 1., csütörtök

Kínai cég építi az egymilliárd eurós Boutéflika mecsetet Algériában


640x392_5173_197611Algéria, Algír – Kínai cég építi az új algíri mecsetet. A több mint egymilliárd eurós beruházás kivitelezési szerződését most írták alá. Az algíri nagymecset a tervek szerint a világ harmadik legnagyobb iszlám temploma lesz.
Az első istentiszteletet három és fél év múlva tarthatják az új az algíri nagy mecsetben, amelyet a köznyelv az ország államfője után Boutéflika mecsetnek nevez. Az egymilliárd eurós templom a tervek szerint a világ harmadik legnagyobb mecsetje lesz. Ha elkészül, a medinai és a mekkai mecsetekhez lesz mérhető. Csak a kivitelezési szerződés 12 ezer oldal, és tartozik még hozzá 15 ezer terv is. A mecsetet egy 20 hektáros telken építik, a bruttó alapterülete 400 ezer négyzetméter lesz, 120 ezer hívőt lesz képes befogadni. Az összesen 12 épületből álló együttesben helyet kap majd konferencia központ, iszlám múzeum, Algéria történetét bemutató kiállítás és kutatóhely, vendéglők és más kereskedelmi egységek. A mecset minaretje 80 méternél is magasabb lesz, ami azt jelenti, hogy magasabb lesz, mint a szomszédos Marokkóban 1983-ban felavatott II. Hasszán mecset minaretje.
A kínai kivitelező céget egyébként korrupció miatt a Világbank 2015-ig kizárt minden olyan projektből, amit világbanki pénzből finanszíroznak. Igaz, a mecsetépítéshez Algéria nem kért kölcsönt a Világbanktól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése