2012. október 5., péntek

Jacob Zuma nyitotta meg a déli félteke legnagyobb dzsámiját

A középkori szeldzsuk vezírről, Nizam al-Mulkról elnevezett dzsámi
Mohamed próféta (béke legyen vele) előtt kiteríttetett a világtérkép, s láthatta, miként terjed el az iszlám vallás kelettől nyugatig. Manapság viszont annak is tanúi lehetünk, hogy északon és délen is egyre több ember követi ezt a vallást.

Afrika déli csücskében alig több, mint egy évszázada létesült az első mecset. Az is az ottomán szultán, azaz a kalifa segítségével. 2012. október 4-én pedig  már a dél-afrikai államfő, Jacob Zuma, volt az, aki átvágta a midrandi Nizamiye török dzsámi és iszlám központ megnyitására kifeszített vörös szalagot. Zuma oldalán megjelent Caglayan török gazdaságügyi miniszter is, aki kifejtette, hogy itt, az afrikai kontinens egyetlen igazi török mecsetében otthon érzi magát.

Az ország fővárosa, Pretoria és a nemzet gazdasági központja, Johannesburg között fekvő dzsámi négy klasszikus minaretje egyenként 55 méterre emelkedik ki a környezetéből. A kupolája 24 méter magas. A mecsetnek három nagy kapuja és 200-nál is több ablaka van. Építéséhez 13.000 m3 betont használtak fel. Az épület hűen tükrözi a Mimar Sinan alkotta oszmán-kori építészet stílusjegyeit, az edirnei Selimiye mecset másolatának is tekinthető. A mecset mellett egy ún. külliye is létesült, amiben egy török iskola, egy török bevásárlóközpont, egy konferencia-központ és egy ingyenkonyha is helyet kapott.

A mecsetet a Dél-Afrikában élő török üzletember Ali Katircioglu támogatta. Alapjait az ő jelenlétében, Allahot sűrűn emlegetve, 2009. október elsején helyezték el.
A díszvendégek csodálják a mecset belsejét

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése