2012. november 29., csütörtök

Jönnek a mecsetek!

Mecset Kaliforniában
Szentendrei Lajos cikke a Heti Válaszban
Az építkezés láza már vagy tíz esztendővel ezelőtt felszökkent, és nem hogy apadt volna, egyenesen tovább növekedett. A sokakat meglepő mecsetépítési lázról van szó: az újonnan épülő mecsetek száma ugyanis az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedben megduplázódott! Míg 2000-ben ezerkétszázkilenc mecsetben imádkozhattak szerte az Egyesült Államokban, addig 2010-ben már kétezer-egyszáz imahelyen fordulhattak Mekka felé az amerikai hívők.
Az Egyesült Államokban szinte megállíthatatlanul szaporodnak a muszlim imahelyek és iszlám kulturális központok, nem egy helyütt élénk vitákat és ellentmondásos reakciókat kiváltva. Az elmúlt hónapok legélesebb disputáját a New York belvárosában, egészen pontosan Manhattan szívében megépítendő Ground Zero Mecset terve váltotta ki. A Ground Zero: a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokban lerombolt két óriás-torony (a Világkereskedelmi Központ két épülete) helyén tátongó, immár emlékparknak kialakított tér.
Éppen New York államban van egyébként a legtöbb mecset: szám szerint kettőszázötvenhét. Kaliforniában kétszáznegyvenhat, Texasban pedig százhatvanhat imaházba térhetnek be a muszlim hívők és az érdeklődők.
Az adatokat nemrégiben hozta nyilvánosságra a „Hit Közösségei Napjainkban" nevű szervezet, amely a szó szoros értelmében és kínos aprólékossággal összeszámolta az Egyesült Államokban lévő mecseteket, majd meginterjúvolt néhány imámot, vagy más vallási vezetőt is. A felmérés nem csupán vitákat, hanem általában is nagy érdeklődést kelt az Óperencán túl; s ez érthető is. Az Államokban ugyanis a közvélemény-kutatásoknál és más felméréseknél tilos rákérdezni a kifaggatott illető vallására... A mostani kutakodást éppen ezért kíséri fokozott figyelem. Az amerikai muszlimokról amúgy is relatíve kevés információ jelent és jelenik meg.
A tanulmány érdekes megállapításaiból a többi között megtudható, hogy miközben a mecsetek többsége városokban hív imára, addig a muszlim kulturális központok inkább az elővárosokban bújnak ki a földből. 2000 és 2011 között tizenhat százalékról huszonegy százalékosra ugrott az újonnan épített mecsetek aránya. Az imahelyek három százalékának látogatói etnikailag homogének. A megkérdezett vallási vezetők kilencvennyolc százaléka úgy gondolja, hogy az amerikai muszlimoknak sokkal aktívabban kellene részt venniük a politikában.
Ellentmondásosnak tartják szakértők az Egyesült Államokban élő muszlim vallásúak lélekszámának adatait. Sehol, egyetlen intézményben - egyetemen vagy kutatóintézetben - nincs pontos adatbázis a lakosság vallási összetételéről, de a tekintélyes washingtoni Pew közvélemény-kutató minap nyilvánosságra hozott felmérése szerint 2010-ben a muszlim vallásúak lélekszáma meghaladta a két és félmilliót. Ez az összlakosság egy-két százalékát jelenti. Ezzel szemben a „Hit Közösségei Napjainkban" szervezet mostani adatai szerint az Egyesült Államokban immár hétmilliónyira becsülhető a muszlimok száma.
A felmérést egyébként a Hartford szeminárium és az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa nevű, prominens muszlim szervezet támogatta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése