2012. november 29., csütörtök

Működő mecset azért nem lesz Szigetváron?


Nem lesz. A szigetvári mecsetet már ma használják imádkozásra a muszlim, ahogy tette ezt e sorok írója is több ízben. Az imaházból amúgy már a képen látható sátor is eltűnt és imaszőnyeg került a helyére.
A szigetvári polgármester lelkesedését osztja Öztürk Mehmet, a Magyarországon működő Török Innovációs, Kulturális Alapítvány elnöke is, akinek fő feladata szintén a magyarországi török emlékek felkutatása és állaguk megóvásának elősegítése. Öztürk az [origo]-nak azt mondta, hogy az ő alapítványa is támogatta a szigetvári projektet, bár a végső megállapodásban nem voltak benne. Az elnök szerint azonban valóban nagy lehetőség van a projektben: "Ugyanez történt Boszniában is, ahol rengeteg pénzt költött Törökország a műemlékek megóvására, és aztán automatikusan rengeteg török befektető és turista is beáramlott oda".
Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc
Szulejmán szultán dzsámija a szigetvári várban
Öztürk kifejezetten örült annak, hogy a magyarok túlléptek a 400 évvel ezelőtti ellenségeskedésen, hiszen szerinte az elmúlt 100-150 évben a két nép már szövetségesként, barátként élt együtt, csak ezt kevésbé tanítják az iskolákban. Szulejmán sírjának felkutatása ezért szerinte szép párhuzam is lenne: "Ez olyan dolog lenne, mint hogy Törökországban is gyönyörűen megőrizve áll Rákóczi rodostói háza, vagy Kossuth háza Kütahyában.
A Magyarországon élő török annak is örül, hogy a mostani szigetvári felújítás után a TIKA szerint működő mecsetté alakítják a szigetvári dzsámit. Erről a Hürriyet Daily News angol nyelvű török lapszámolt be a török ügynökség vezetőjét idézve, aki szerint a mecsetben újra imádkozhatnak majd a muszlimok. Öztürk szerint ez azért szimbolikus, mert Magyarországon régen több száz mecset működött, de most a törököknek egy mecsetük sincs, csak apró imaszobákban imádkozhatnak. Épp ezért - mondta - Budapesten is nagy szükség lenne egy új mecset építésére.
A török alapítvány lelkesedése azonban, úgy tűnik, túlzott, és a felújítást pénzelő TIKA is félreérthetett valamit. A magyarok ugyanis megelégednének a szultán sírjának felkutatásával és a török emlékek felújításával, imádkozó muszlimokat már nem szívesen látnának a török ellen egykor haláltusát vívó vár központjában. "Működő mecset nem lesz itt" - mondta az [origo]-nak Kolovics János, aki szerint ezt eléggé egyértelművé tették a törököknek is. "Mi csak a mecset felépítéséről beszéltünk, de Magyarország keresztény ország, nem iszlám, és mi sem akarunk keresztény templomokat építeni Törökországban". A polgármester cikkünk megjelenése után annyival egészítette ki a nyilatkozatát, hogy azért nem lesz működő mecset Szigetváron, mert a városban nincs jelentős iszlám közösség, a Szigetvárra érkező iszlám vallású embereknek pedig biztosítják az ima lehetőségét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése