2012. december 10., hétfő

Iszlám Prága

Arany Prága. A megunhatatlan. És az Iszlám Prága. A kevéssé ismert.

A cseh főváros arculata évről-évre határozottan változik. A legnyugatibb kelet egyre több orientális vonást vesz fel, s egyre több muszlim bevándorló otthona.

A városban hét iszlám imaház működik. Ezek közül három különböző kollégiumokban a külföldi diáksereget szolgálja. A fennmaradó négyből hármat arabok, egyet - a nyolcadik kerületben található Pivovarnicka, azaz Sörfőzde utcában- a törökök üzemeltetnek.

A legfőbb mecset a Prágai Iszlám Tanács által húsz éve nyitott Iszlám Központ a Blatska utcában, a Cerny Most (Fekete híd) metróvégállomásnál található:
A díszes falfeliratok közelebbről:
A földszinti imaterem:
A félemeleti rituális mosdó:
A Prágai Iszlám Tanács a Főpályaudvarnál fekvő Politickych Veznu utcai Grossmann bevásárló központban egy információs irodát és egy piciny, de élénk forgalmú mecsetet működtet:
A fenti épületben és 100 méteres körzetében öt halal vendéglő és bolt várja Prága muszlim vendégeit. Az épület földszintjén üzemelő Chez Jacques cseh specialitások mellett arab és török különlegességekkel is szolgál.
Vele szemben van az Istanbul Kebab török pincevendéglő, melynek a Florenc buszállomás közelében is van egy "kistestvére":
Egy sarokra innen belekóstolhatunk az indiai szubkontinens finomságaiba is, ha felkeressük a Hallal éttermet:
S persze van a környéken arab kajálda is. A Barakat az egyik:
A Picadilly a másik. Kár, hogy csak hétköznap van nyitva:
Viszont a szomszédos bolt, a Galaxy, szombat-vasárnap is nyitva áll:
S aki a bőséges halal étkezés után hajat szeretne vágatni, térjen csak vissza a Grossmann passzázsba, ahol az első emeleten, a mecset mellett a Setifis szalon várja:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése