2013. március 10., vasárnap

Csecsen mecset épül a megszállt Palesztinában

Tipikus szentföldi mecset
Abu Ghoshban


A Csecsen Köztársaság pénzeli annak a palesztinai mecsetnek az építését, ami a tervek szerint a második legnagyobb lesz az országban.

Az imaház a Jeruzsálemtől mindössze 10 kilométerre található, részben csecsenek által lakott, Abu Ghosh faluban épül, és ha kész lesz, akár több ezer hívőt is képes befogadni. A mecset a 2004-ben, egy robbantásos merényletben megölt csecsen elnökről, Ahmad Kadirovról elnevezett utcában található, és az imaházat szintén a jelenlegi elnök, Ramzan Kadirov apjáról nevezik majd el.

“Ez lesz a második legnagyobb mecset, a szent al-Aksza után Palesztinában. Két torony már készen is van” - mondta Adam Delimkhanov, orosz képviselő miután látogatást tett az építkezésen. Az Iszlám harmadik legszentebb helye, az al-Aksza Jeruzsálem óvárosában, a Templom-hegyen található.

Ramzan Kadirov szerint a mecset építésének célja, hogy megerősítse a kapcsolatot Palesztina és Oroszország között. Az elnök úgy tervezi, jelen lesz a megnyitó ünnepségen. A csecsen kormány weboldalán olvasható közlemény szerint: azután döntöttek az építkezés anyagi támogatása mellett, hogy kiderült, a helyi lakosságnak nem sikerült összegyűjteni elegendő pénzt az építkezésre. A projekt teljes költsége nem ismert.

A mecsetet csecsen hagyományok szerint díszítik majd fel, és a helyi lakosoknak nyelvi és kulturális tanfolyamokat szerveznek benne. “Ezek az emberek ötszáz éve emigráltak a Közel-Keletre. Szeretnék megőrizni nemzeti és kulturális identitásukat. Ez tiszteletet érdemel. Nagyon fontos, hogy megismertessük őket hagyományainkkal” - vélekedik Kadirov.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése