2013. október 6., vasárnap

Egy zsidó blog a berlini Sehitlik Mecset nyílt napjáról

Október 3-án Németországban szerte a mecsetek nyílt napot tartottak: nem először szervezte meg a muszlim közösség ezt a napot, és a hagyományt folytatva idén is egy témához kapcsolva azt. 2013-ban ez a környezettudatosság lett, úgyhogy ennek fényében kerekasztal-beszélgetéseken, előadásokon stb. vehették részt a látogatók, hogy közelebbről megismerjék az iszlám és a fenntartható fejlődés viszonyát. Mi, rendes lokálpatrióták, a neuköllni nagymecsetbe mentünk (van több is a környéken, nyilván), a zömében törökök által látogatott Sehitlik mecsetbe: a tömeget vágni lehetett, annyian érdeklődtek a szomszédok iránt.
Előadásokon nem vettünk részt, viszont idegenvezetésen és a imakukkoláson igen. Az előbbi elég mókásra sikeredett, sok nem derült ki a mecsetről - a Wikipédia jóval bőbeszédűbb, mint a mi idegenvezetőnk volt -, de azt lépten-nyomon megállapítottuk a csillárokról, hogy milyen szépek. S tényleg.
Ami nekem hatalmas élmény volt, az az imakukkolás, eddig sose sikerült muszlim istentiszteleten résztvennem, hiába hívtak már megannyiszor. Bezzeg most! ("Csak" egy sima hétköznapi aszr-ima szemtanúi voltunk ázánnal, imára hívással, leborulásokkal stb., khutba, azaz beszéd-tanítás nélkül.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése