2012. január 10., kedd

Szaddám Husszein mecsetei

Szaddám Husszein nem volt különösebben vallásos, s nem is kímélte a vallásos muszlimokat. Százával ölette meg az ország neves hittudósait, de hogy ezt leplezze harácsolt pénzéből mecseteket is építtetett.


Szaddám iraki diktátor sok más önkényúrhoz hasonlóan az építészet lelkes patrónusa volt. Nem volt könnyen azonosítható kedvence az építészeti stílusok között. Viszont ösztönösen is jól értette, hogy miként használja föl azt a saját rezsimje dicsőségének hirdetésére, illetve ellenfelei megfélemlítésére – írja az Ingatlanmenedzser című ingatlanbefektetési szakportál.
Szaddám megalomániájának és történelemhamisításának emlékműve:
a Minden Csaták anyja mecset
Jó példa erre -folytatják- a Minden Csaták Anyja nevű mecset, amelyet annak idején azért emeltetett, hogy azzal dicsőítse az első Öböl-háborúban elért sikereket. De milyen sikereket? Abban a harcban csúfosan kiűzték az irakiakat Kuvaitból. Szaddám egy másik valóságot hozott létre propaganda gépezetével, s abban kiváló helye volt egy ilyen mecsetnek.

Szaddám igyekezett külföldön is befolyást vásárolni petrodollárjaival. Erre példa az egykor róla elnevezett birminghami Jame Masjid:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése