2012. január 28., szombat

Az ammani Abdullah király mecset

A Visit 360.net cikke (a címen a mecsetről virtuális körséta tekinthető meg)

Ez a mecset Husszein király uralkodása alatt, 1989-ben épült és a nagyapjának, I. Abdullahnak, Jordánia első királyának állít emléket. Ez az egyedüli ammani mecset, ahol az imaidőt kivéve nagyon szívesen látják a  nem-muszlimokat is.


1. Látnivalók
A lenyűgöző épület különlegessége a hatalmas kék kupola és a két egyforma minaret. Az épület befogadóképessége 10000 főnyi: 7000-en elférnek az imateremben és további 3000-en az udvaron.
A mecset szíve a nyolcszög-alakú imaterem, aminek 35 méteres az átmérője, és nincs belső alátámasztása. Belépve az imaterembe láthatunk egy hatalmas három szintes csillárt, Koránidézeteket a falakon és egy vörös szőnyeget, amin a komplikált minta a Mekka felé mutató irányt jelzi. Egyes források szerint a kupola belsejének kékje az ég színét, a szinte a földig haladó aranysugarak pedig Allah 99 nevét jelképezik. Nem értünk velük egyet, mert összesen 16 Koránidézetet, 64 kis ablakot és 128 aranysugarat számolhatunk össze. Mindettől függetlenül ez az imaterem egy gyönyörű példája annak a modern építészetnek, ami kifejezésvilágában ma is használja a klasszikus motívumokat.
Két kis múzeum is kapcsolódik a mecsethez: az egyik a királyi családot mutatja be. Itt róluk készült képeket, illetve különféle mecsetek modelljeit láthatjuk. Az Iszlám Művészeti Múzeum értékes anyagában régi pénzérmék, cserépedények és kőfaragványok tekinthetők meg.
2. Nyitvatartás (nem-muszlimok számára!)
Az Abdullah király mecset minden nap 8-tól 11-ig és 12:30-tól 14-ig látogatható, kivéve a pénteki napokat, amikor csak délelőtt 8-tól 10-ig. Ramadán idején is látogatható, de kicsit későbbi nyitásra számítsunk (kb. 9-től látogathatók a múzeumok). A mecset belépőjegye már tartalmazza a múzeum megtekintési lehetőségét is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése