2012. október 29., hétfő

Barbarizmus: lerombolják a Próféta sírját a vahhabik?

A hudzsra, az a szoba, ahol Mohamedet eltemették
Már szeptemberben tudósítottunk arról, hogy döntés született a medinai Haram nagyobbításáról.

Napvilágot látott a szaúdi vahhabi rendszer újabb rémes terve: fejükbe vették, hogy a medinai nagymecset bővítése ürügyén lerombolják az iszlám prófétájának, Mohamednek (béke legyen vele), a két legkorábbi kalifának, Abu Bakrnak és Omárnak a sírját - jelenti az Arabian Business című szaklap. Mindemellett három ősi mecsetet, az Abu Bakr, az Omár és a Ghamama mecseteket is a földdel tennék egyenlővé. Ez utóbbi volt az a mecset, ahol a Próféta (béke legyen vele) az első ünnepi imát tartotta.

A barbár rombolás mögött nem csupán az áll, hogy a vahhabik fél évszázada még csak sátrakban tengették szegényes életüket, hanem az is -ahogy azt Maliban láttuk-, hogy kimondott háborút indítottak a sírok és a kultúremlékek ellen. Ezt a rombolást -paradox módon- vallásellenes gyűlölet motiválja.

Medina az iszlám vallás második legszentebb városa.


4 megjegyzés:

  1. Kedves cikkíró! Áruld el kérlek, hogy mi a szunna sírokat illetően?

    VálaszTörlés
  2. Mi a szunna a sírokat illetően? Nem túl konkrét kérdés. A sírok látogatása mindenképp az, a sírok rombolása viszont biztos nem az.

    VálaszTörlés
  3. Szerintem a kérdező tudja, hogy mire gondolok a sírokat illetően, főleg abból kiindulva amiről a cikk is szól.Hogyan kell kinéznie egy sírnak a szunna szerint?

    VálaszTörlés
  4. A szunnita álláspont szerint a sírhantra később sírt állítani helyes (dzsáiz), mert így tett Mohamed Próféta (béke legyen vele) is a medinai Baki temetőben, mikor tejtestvérét Oszman bin Mázunt (Allah legyen vele elégedett) temette, egy nagy követ helyezett a sírhantra. A Baki temető sírjaira Omár kalifa (Allah legyen vele elégedett) idejében kezdtek kisebb kupolákat emelni. Az első ilyen kupola Zejneb bint Dzsahs (Allah legyen vele elégedett) sírhantja fölé került. A sírra az elhalálozott nevét és a születési és halálozási dátumokat fel szabad írni azzal a szándékkal, hogy ne felejtődjenek el azok, de a sírt Korán idézettel díszíteni nagyon nem ajánlott (tehrimen mekrúh).

    VálaszTörlés