2013. február 6., szerda

Iráni mecsetek

Harkány Árpád cikkének részletei az Origóról



Elsőnek a történelmi Kék mecsetet látogattuk meg. Ahogy beléptünk a kapun, a gyönyörű kertes, szökőkutas udvar azonnal lenyűgözött minket. A mecsetet eredetileg Dzsahán sah építette 1465-ben, de egy földrengés - a bejáratát leszámítva - lerombolta a 18. században. Mostani formáját 1973-ban kapta, amikor felújították.



Az ezerfős hárem mecsete
Iszfahánba még így is korán reggel érkeztünk meg, az olcsóbb busz híján négyen együtt béreltünk egy taxit, és berobogtunk vele a város főterét jelentő Imám térre. Iszfahán egykor a világ legnépesebb városa volt. A most másfél milliós (agglomerációval 3,4 milliós) város Irán közepén helyezkedik el, egykor Perzsia fővárosa volt, és ma is fontos kereskedelmi és közlekedési csomópont, amely nagyban megőrizte egykori fényét. Ezt azonnal éreztük, ahogy megérkeztünk, pompás parkok, gyönyörű sugárutak, mecsetek, bazárok mindenütt, az Imám tér pedig egyenesen varázslatos volt ezen a szép reggelen. A tér hivatalos neve egyébként Nags-e Dzsahán tér, jelentése "a világ képe", szintén a világörökség része, és arról is nevezetes, hogy a világ egyik legnagyobb főtere, hosszúsága 512 méter, szélessége 164 méter.
Északról egy nagyon hangulatos bazár határolja, amelyben volt szerencsénk megfigyelni a reggeli boltnyitásokat. Nyugati tőszomszédja az Áli Gápu (magyarul: magas kapu) nevű palota, amelynek teraszpilléreit ottjártunkkor éppen felújították.
A tér keleti felén, a varázslatos, kék kupolájú Loftallah-mecsetben gyönyörködhetünk. A 16. század elején építették, nevét egy síita szentként tisztelt tudós doktorról kapta, és az akkori uralkodó magántemplomának épült. Egész konkrétan a király ezerfős háremének készült. Hát nem lehetett egy szerény fickó ez a király, az biztos! Az épület érdekessége, hogy csak a főbejárat díszítése négy évig tartott a mozaikberakás miatt.
Meshed

Meshed nem csak arról híres, hogy a selyemút egyik fontos állomása volt. Jelentős zarándokhely is az irániak számára. Itt található a síita muszlimok által tisztelt nyolcadik imám (Mohamed isteni tudást birtokló, tévedhetetlen fiúutódait nevezik így), Mohamed hetedik leszármazottja, Ali Al-Ridha, avagy Imam Reza sírja és a köréje épített, hatalmas területet elfoglaló mecsetegyüttes. Vendéglátóink ide is elkísértek minket. Mivel fényképezőgépet nem szabadott bevinni, csak néhány képet készítettünk titokban.
A terület összesen több mint fél négyzetkilométert foglal el, hét nagy udvar található itt, megannyi mecsettel és minarettel. Az irániak számára ez egyfajta Mekka, ottjártunkkor is rengetegen voltak az ország minden részéből. Állítólag egy hithű iráni életében legalább egyszer ellátogat ide.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése