2013. február 13., szerda

Zárcsere Miskolcon

A Miskolc, Huba utca 30. szám alatt üzemelő mecset a bükkaranyosi illetőségű Magyar Iszlám Humanitárius Alapítvány tulajdonába és a Magyar Iszlám Közösség (MIK) kezelésébe került, ahogy informátorunk fogalmazott: "Miskolcon megtörtént a zárcsere."

Miskolcon az első mecset még az Egyetemvárosban nyílt, hiszen a helyi muszlimok többsége -csakúgy, mint máshol vidéken- diák. A mai miskolci mecset a Szentpéteri kapu nevű hangulatos kertvárosban az 1990-es évek elején létesült egy családi ház kibővítésével. Nagy, kétszintes imatermével, vendégszobáival és könyvtárával a Budapest mecset megnyílásáig az ország legtágasabb iszlám imaháza volt, még a 2000-es évek elején is igen élénk hitélet jellemezte. Azóta a vallásukat gyakorló muszlim száma a felére esett vissza a borsodi megyeszékhelyen, s így a mecset forgalma is csökkent.

A MIK tagjaitól úgy értesültünk, hogy egyelőre folytatódnak a pénteki istentiszteletek, s várhatóan az év második felében szakképzett szunnita imám érkezik a Közel-Keletről, s az imahely tevékenységi köre is kibővül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése