2013. február 8., péntek

Megújulnak Baranya ottomán emlékei

Most még így néz ki a Ferhád pasa
Hirado.hu cikke

Egymilliárd forintos támogatást hoz Pécsnek a városban található török műemlékek felújítása, ami a polgármester szerint kedvező hatással lesz a turizmusra.

Kilenc oszmán műemlék török beruházású helyreállításáról írtak alá szándéknyilatkozatot a magyar-török kormányfői találkozón. Ebből hat Pécsett illetve Baranyában található. A kijelölt török szakértő csoport a pécsi műemlékek állapotát már fel is mérte.


Pécsett Ferhád pasa dzsámija és Idrisz Baba türbéje mellett a Jakováli Hasszán pasa dzsámijához épített minaret felújítás szerepel a programban. Magyarországon ez az egyetlen olyan mecset, amely minarettel együtt maradt meg, és jelenleg sajnos életveszélyes – nyilatkozta korábban Bardi Terézia művészettörténész.
Az építmények állapotát felmérő Isztambulból érkezett csoport vezetője, Serder Cam szerint országa abban érdekelt, hogy ezen több száz éves emlékek a lehető legjobb állapotba kerüljenek.  Pécs számára a rekonstrukciók több mint egymilliárdos támogatást jelentenek, ami a turizmusra is kedvező hatással lesz – közölte a Krónikával Páva Zsolt, a baranyai megyeszékhely polgármestere. A politikus szerint a szent életű Idrisz Baba sírboltja muszlim zarándokközpont lehet.
Szigetváron az ott elhunyt Szulejmán szultán türbéjének felkutatását, valamint a helyi török ház és dzsámi felújítását 600 millió forinttal segíti  a török kormány.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése