2010. május 26., szerda

Magyar-Svájc és az iszlám


Egy mecset építése során merült fel, hogy Magyarország feltörekvőben van Svájchoz. Persze nem pénzügyileg, hanem sajnos vallási diszkrimináció tekintetében.


Néhány hónapja Svájcban népszavazást tartottak arról, hogy ne lehessen ott többé mecseteket építeni. A svájciaknak ezt a diszkriminatív lépését még Őszentsége a Pápa is elítélte, mint a vallásszabadság korlátozását. A svájci tiltás rossz üzenet volt a többségi iszlám országokban erősödni kívánó keresztény egyházak számára is, mert akkor ők mire számíthatnak ott?

Most Magyarországon egy önkormányzat választotta a kifarolást egy korábban engedélyezett mecset építés mögül. Bármilyen bájosan is fogalmaznak, már a hozzáállás is távol áll az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata 18. cikkétől:
Minden személynek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához, ez a jog magában foglalja a vallás és a meggyőződés megváltoztatásának szabadságát, valamint a vallásnak vagy a meggyőződésnek mind egyénileg, mind együttesen, mind a nyilvánosság előtt, mind a magánéletben oktatás, gyakorlás és szertartások végzése útján való kifejezésre juttatásának jogát.”



A magyarországi szabályozás pedig példaértékű, Európában egyedülálló módon támogatja egyházak alapítását. A vallás szabad gyakorlását törvények garantálják, de időről időre helyi vagy országos entitások akadályoznak egyházakat működésükben. Mértékadó egyházak ritkán támadják egymást, politikusok azonban hihetik azt, hogy nekik kell megvédeni többségi vallások érdekeit. Ennek a butaságnak eshet áldozatul a mecset Budapesten a XI. kerületben. Az egyik tanulság az, hogy létezhetnek törvények a hit egyenjogúsága és védelme érdekében, de a vallásszabadságot alapvetően egyének adják azzal, hogy megértéssel kezelik mások vallásos hitét. L. Ron Hubbard ezzel kapcsolatos, bármilyen vallású ember számára elfogadható nézetei megismerhetők a következő videó oldalon:



Arkeon rovata (arkeon.virtus.hu)

1 megjegyzés:

  1. Svájcban nem a mecseteket, hanem csak a minaretek építését tiltották be. (Nyilván persze ez is jelzés értékű)
    Valamiért a sok helyen, így a magyar médiában félreértelmezték a dolgokat. Itt lehet róla többet olvasni, ha érdekel valakit:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Minaret_controversy_in_Switzerland

    VálaszTörlés