2010. június 1., kedd

Mecset Újbudán: nem példa nélküli a Kárpát-medencében

Nem támogatta a Központi Tervtanács a BAH-csomópont közelébe tervezett mecset felépítését, és nem támogatták a környéken lakók sem. A környékbeliek azt állítják, nem vallási okok miatt ellenzik a mecsetépítést.A Budaörsi út mentén lakók azt állítják, attól tartanak, ha megépülne az oda tervezett mecset és a hozzá tartozó egyéb épületek, az eleve zajos út forgalma tovább nőne. A tervtanács elutasító véleménye ellenére az épületegyüttes tervezője, Koós Miklós benyújtja a XI. kerülethez az engedélyeztetési dokumentumot. Ezt maga a tervező mondta el lapunknak.


Példátlan beruházás egy mecset építése Magyarország fővárosában, ez kétségtelen. Évszázadok óta nem látott városi jelenség lenne az újbudai mecset, de korántsem az első, amely a Kárpát-medencében a török idők után épült.

A Muhadzsir-dzsámi 2008 óta áll a vajdasági Szabadkán, a Halasi úton. Minaretje nem csupán jelképes, mint a budapesti épület mellé tervezett torony, éppen 16 méter magas. Az épület meg sem próbál beolvadni a környezetébe, finoman fogalmazva is kilóg egy kicsit a jellegzetes alföldi épületek közül. A videón az ünnepélyes megnyitó látható.


A dzsámi építését főként törökországi adományozók finanszírozták, de Szabadka városa is hozzájárult anyagilag az építéshez, sőt, a vajdasági tartományi büdzséből is kaptak támogatást az építkezéshez a szabadkai muszlimok, akik becslések szerint mintegy hatezren vannak. Igaz, a regisztrált tagok száma mindössze 600 fő körül van.

A Muhadzsir-dzsámi neve azt jelenti: kivándorló. Ezzel is a közösség származására utalnak, hiszen a szabadkai muszlimok többsége nem szabadkai születésű, legtöbbjük a koszovói konfliktus idején érkezett a városba.

A közösség vezetője, Nicevics ef. Bajazid Libanonban tanult. Azt mondja, nem érik támadások a mecsetet, különösebb tiltakozási hullám sem indult el, amikor építeni kezdték. Igaz, amikor Koszovó egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, az épületet esténként rendőrök őrizték.

Bár a soknemzetiségű Szabadkán a többi mellett megtűrik a muszlim vallást is, az imám, ha elintéznivalója akad a városban, inkább civil ruhában megy, hogy az embereket ne hergelje, nehogy olyannal találkozzon, akinek nem tetszik a viselete. „Sokan a médiából tanulják az iszlámot. Bin Laden meg a többiek jutnak eszükbe róla, a terrorizmusnak azonban nincs köze az iszlámhoz” – mondta el Nicevics ef. Bajazid egy korábbi beszélgetésünkkor, amikor a vadonatúj dzsámi ügyében jártunk nála.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése