2010. június 29., kedd

Első alkalommal avatott mecsetet francia kormányfő

Al-Ihsan mecset, Argenteuil

Francois Fillon kormányfő avatta fel hétfőn Franciaország legújabb mecsetét a Párizshoz közelében található Argenteuil-ben. Ez volt az első alkalom, hogy egy francia miniszterelnök részt vett egy iszlám imahely megnyitásán.

"Azért jöttem, hogy kifejezzem a köztársaság tiszteletét és barátságát Franciaország minden muzulmánja iránt" - hangsúlyozta Fillon néhány nappal a burka betiltásáról szóló törvénytervezet parlamenti vitájának kezdete előtt. Argenteuil ellenzéki szocialista polgármestere, Philippe Doucet szerint a miniszterelnök a gesztussal próbálja feledtetni a muzulmánok megbélyegzéséhez vezető nemzeti identitási vitát. Franciaországban él Európában a legtöbb muzulmán, de az 5 és 6 millió közé becsült közösség alig harmada vallja magát gyakorló hívőnek. Harminc mecset és 2200 alkalmi imahely áll rendelkezésükre az országban.

Az új mecset a miniszterelnök szerint a franciaországi muzulmánok "vitalitásának" a jele, annak a közösségnek a szimbóluma, amely az elmúlt években olyan imahelyeket hozott létre, amelyek a békés és méltó vallásgyakorlásnak adnak teret. "Akár hisz istenben, akár nem, az a fontos, hogy köztársaságunk minden állampolgára, legyen keresztény, zsidó, muzulmán vagy ateista, boldognak érezze magát Franciaországban, és büszke legyen arra, hogy itt élhet, hogy hitét és meggyőződését szabadon gyakorolhatja" - fogalmazott a miniszterelnök.

Fillon kitért arra, hogy a muzulmán közösség "túl gyakran célpontja agressziónak, amit nem lehet eltűrni". Megemlítette, hogy a tavaly regisztrált ezer rasszista jellegű cselekmény harmada muzulmánok ellen irányult. "A nemzeti egység ellensége a klánosodás, a vallási fundamentalizmus. (...) Amikor a fundamentalizmus ellen harcolunk, akkor nem az iszlámot bélyegezzük meg" - tette hozzá a kormányfő. Franciaország új mecsete a Renault autógyár egyik volt üzemének helyén nyílt meg. A szanált épületet húsz évvel ezelőtt vette meg egy algériai üzletember, aki a hívek adományaiból alakította át a háromezer négyzetméter alapterületű telephelyet mecsetté, és minaretet is emeltetett hozzá.

Argentueil-ben 28 ezer muzulmán él, és ez a 15. imahelyük. A mecsetek építését általában arab országok támogatják, míg a garázsokban és a lakásokban működtetett rejtett imahelyek mögött gyakran iszlám fundamentalista csoportok állnak. Az algériai mecset egy már működő marokkói mecset mellett nyílt meg. Annak ellenére, hogy az észak-afrikai országokból származók közül algériaiak élnek a legnagyobb számban Franciaországban, a jóval vallásosabb marokkóiak több imahellyel rendelkeznek. Ezenkívül egy török kulturális központ is működik a párizsi külvárosban, ahol a volt gyártelepeket sorra alakítják vallási helyekké.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése