2011. december 29., csütörtök

A "bevándorlók mecsete" nyer Ljubljanában?

"Bevándorlók mecsete"
A rendszerváltás és az ország függetlensége óta téma a mecsetépítés a szlovén fővárosban. 2003-2004-ben még egy népszavazási kezdeményezés is volt arra, hogy megakadályozzák, hogy dzsámi létesüljön Ljubljanában. A referendumot ellenezte Danica Simsic polgármester, s azt 2004. júliusában elvetette a szlovén alkotmánybíróság. 2008. december 25-én végül a felek aláírták azt a szerződést, melynek értelmében a mintegy 50.000 "bennszülött" szlovéniai bosnyák muszlimot képviselő muftiátus 350.000 euróért megépíttetheti a Kurilniska és a Parmova utcák sarkán a város első mecsetét (alsó kép).

A közel-keleti bevándorlókat képviselő Interkulturális Európáért Platform vezetője, Tafara Baghajati most arról nyilatkozott, hogy megegyezett a hónap elején megválasztott új miniszterelnökkel, Zoran Jankovic-csal, hogy megépülhet a fenti képen látható minaretes iszlám imaház. A mecsetépítést támogató Jankovic egyébként ateista.

Az eset kísértetiesen hasonlít a varsóira. A 600 éve őshonos tatár muszlimok már az 1930-as évek óta küzdenek azért, hogy saját mecsetjük lehessen, mindig falakba ütköznek. Ugyanakkor a pár éve alakult, a Muszlim Testvériséghez köthető néhány száz főből álló alapítvány dzsámija már majdnem kész.

Ez a két szituáció is jól példázza, hogy Közép-Európában legyen egy kormány szociáldemokrata mint Szlovéniában, vagy nemzeti-konzervatív mint Lengyelországban, a bevándorló muszlimokat preferálja.
"Bennszülöttek mecsete"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése