2011. december 24., szombat

Minaretet neveznének el Nicolas Sarkozyról?

Az óriásplakát felirata: "Nicolas Sarkozy minaret,
Európa legmagasabb minaretje,  Rachid Nekkaz finanszírozásában"
Hálából a regnáló, félig magyar származású, francia köztársasági elnökről nevezik el Párizs egyik északi elővárosában, Gennevilliersben, az új mecset minaretjét. A minaret a maga 35 méterével a kontinensen az egyik legmagasabb lesz. A politikust azért éri ez a megtiszteltetés, mert sokat tett a Route Principale du Port-on található iszlám imaház megóvásáért. A torony építkezésén az első kapavágást Hassan Ben M'barek a Független Külvárosok Frontja nevű, bevándorlókat tömörítő egyesület elnöke végezte.
Autószerelő műhelyt szerettek volna csinálni az 1981 óta működő ipartelepi mecsetből,
 ahol péntekenként 4-500 hívő imádkozott.
Az ügy pikantériájához tartozik, hogy a mecset építését 200.000 euróval az a Rachid Nekkaz is támogatja, aki a legutóbbi elnökválasztáson épp Sarkozy egyik vetélytársa volt. Nekkaz dúsgazdag üzletemberként azzal vált ismertté, hogy pár hónapja alapot hozott létre azon nők megsegítésére, akiket a némely európai országban bevezetett ún. burkatilalom miatt megbírságolnak.

Nekkaz hozzátette, hogy a névválasztást nem motiválja irónia, hiszen az imaházat, melynek helyén most az Al Houda mecset épül, szeptember 7-éig el kellett volna hagynia a muszlimoknak, s ha nem lép közbe az ötödik köztársaság első embere, akkor ez az álom sem válhatna volna valóra, hiszen autószerelő műhelyt szerettek volna csinálni az 1981 óta működő ipartelepi mecsetből, ahol péntekenként 4-500 hívő imádkozott.


A projektet csupán egy dolog hátráltathatja: a megyei prefektúra nem adott, s várhatóan nem is ad rá építési engedélyt...

Gennevilliersben egyébként 2009. október 10-én már átadtak egy minaretes mecsetet:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése