2010. március 3., szerda

Londoni mecsetekből támadják az al-Kaida ideológiáját

Mecset Londonban

A Magyar Rádió híre

Fatvát készül kiadni erőszakos ideológiája ellen egy befolyásos londoni muszlim tudós.

A pakisztáni származású Tahir ul-Qadri hatszáz oldalas vallási útmutatót, fatvát ad ki, amelyben elítéli az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet erőszakos ideológiáját – adta hírül a BBC. A muszlim tudós szerint az al-Kaida „régi gonosz, új névvel”, amellyel szemben nem mutatkozott megfelelő ellenállás az iszlám világban.

A pakisztáni tudós mozgalma mind népszerűbb az Egyesült Királyságban, és már politikusok és nemzetbiztonsági szakemberek érdeklődését is felkeltette. Vallási útmutatójában ul-Qadri azt mondja, hogy az iszlám vallás megtiltja az ártatlan polgárok meggyilkolását és az öngyilkos merényleteket. Hasonló elveknek már korábban is hangot adtak muszlim vezetők, ul-Qadri követői szerint azonban a pakisztáni tudós terjedelmes írása ennél tovább megy, ugyanis teológiai érveléssel támadja meg pontról pontra az al-Kaida terroristák toborzására irányuló retorikáját. Szakemberek szerint a fatva legnagyobb érdeme az lehet, hogy kételyeket ébreszt a potenciális öngyilkos merénylőkben.

Nagy-Britanniában már többször nyilvánosságra hoztak a terrorizmust és öngyilkos merényleteket elítélő dokumentumokat. Több közel-keleti vallásos irányelv szerint azonban az izraeli-palesztin konfliktus olyan rendkívüli helyzetet teremt, amelyben a mártírsággal járó támadásokat igazolni lehet.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése