2010. március 10., szerda

Meghalt az Al-Azhar imámja

Az Al-Azhar

81 éves korában szívrohamban meghalt szerdán Mohammed Szajjid Tantávi, a kairói al-Azhar mecset imámja, aki éppen egy szaúd-arábiai látogatáson tartózkodott és egyiptomi hazatérésére készült.



Tantávi a rijádi repülőtérre indult, amikor rosszul lett és kórházba szállították a szaúdi fővárosban, ám már nem tudtak rajta segíteni. Az egyiptomi televízió az al-Azharról készült képeket és gyászzenét sugároz a halálhír bejelentése óta.

Egyik fia bejelentette: a vallási vezetőt Medinában temetik el, az iszlám egyik legfontosabb szent helyére. A mérsékelt és megbízható Tantávit 1996-ban nevezte ki az Hoszni Mubarak egyiptomi elnök az al-Azhar élére. Ezt a mecsetet a szunnita iszlám első számú oktatási központjaként tartják számon.

A mecsethez ugyanis – mely nevét Kairó ősi elnevezéséből eredezteti – egyetem is kapcsolódik, melyet a 20. században alapítottak. Az al-Azhar nemcsak oktatási tevékenységével tűnt ki, fatváival rendszeresen segítségére sietett a hívőknek, hogy eligazítsa őket vallási kérdésekben.

A hatalomhoz közel álló intézmény ellenpólusként is szolgált a radikális iszlámmal szemben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése