2010. október 13., szerda

Egy isztambuli dzsámi: a Kék mcset

Az isztambuli Kék mecset
Miről nevezték el az isztambuli Kék mecsetet?

Kék mecset néven több iszlám imaház is ismeretes a világban. Az iráni Tebrizben áll a legrégebbi, de találunk kék mecsetet az afganisztáni Herátban és Mazar-i-Sarifban is, akárcsak Jerevánban, Kairóban vagy Ammanban. Ám a leghíresebb mind közül az isztambuli...
Belső tere kékes tónusú
A Kék mecsetet hivatalosan Ahmed szultán dzsámijának (törökül: Sultan Ahmet Cami) nevezik. Sőt, a környező városrész is, török szokás szerint, a Sultanahmet névre hallgat. Ez a név az építtető uralkodó után ragadt a mecsetre. Akkor miért ismeri mindenki Kék mecset néven? Azért, mert belső terének fő tónusa a kék.

A Kék mecset a Haghia Sophia mecsetével alkot egy párost, annak az ellenképe, sokkal szebb és kifinomultabb társa. A szufizmus elvei alapján épült. Négy nagy oszlopa például a négy fő angyalt testesíti meg.

A legenda szerint mikor megépült hat minaretje, akkor a mekkaiak féltékenyek lettek, hiszen ott is hat minaret állt abban az időben, s követelték a szultántól, hogy bontsa le az egyiket az isztambuli tornyok közül. A szultán nem volt hajlandó megbontani a mennyei egységet, ezért inkább csináltatott egy karcsú minaretet Mekkában, ami oszmán-török stílusával az ötvenes évekig kirívott a Szent Mecset tornyai közül. Ma is Mekkában négy pár minaret van és egy magányos. Ez a magányos a török minaret utódja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése