2010. október 11., hétfő

Tovább késik Hollandia legnagyobb mecsetének építése



Nem adta beleegyezését az illetékes hatóságok a munkálatok megkezdéséhez, így 17 évvel az első szándéknyilvánítás után tovább csúszik Hollandia legnagyobb mecsetének építése Amszterdamban. Az önkormányzat arra hivatkozik: a tervek hiányosak, az építtető Ayasofya Moskee egyesület szerint azonban csak akadályozni akarják a beruházást.
Az amszterdami Westermoskee, azaz Nyugati mecset és a környező beépítés makettje - Kép © westermoskee.org
A 10 ezer négyzetméteres terület Amszterdam délnyugati részén, egy kanális mellett fekszik, és 1993-ban vásárolta meg a Milli Görüş, egy Nyugat-Európa-szerte 300 ezer tagot számláló vallásos szervezet. A fejlesztési terveken 2000-re készítette el a tradicionális stílusban dolgozó francia Breitman-Breitman építésziroda. A meglévő épületek bontását követően a területen teljesen új térfalat alakítanának ki 116 lakással, 2500 négyzetméternyi kereskedelmi térrel, 238 férőhelyes mélygarázzsal, és a tér fókuszában egy ezer négyzetméteres mecsettel és minarettel. A lakások felépítésére és értékesítésére Amszerdam egyik legkomolyabb ingatlanpiaci szereplőjént, a Het Oosten-t sikerült megnyerni, amely vállalta, hogy 1,8 millió euróért a mecsetet is felépíti.
A Westermoskee látványterve a Breitman-Breitman tervezőiroda munkája - Kép © Breitman-Breitman
Az Aja Szófiáról időközben Nyugati Mecsetre átkeresztelt, az isztambuli névrokon alapján hagyományos bizánci stílusban tervezett imaházat azonban egyelőre elkezdeni sem sikerült. Bár 2006 májusában aláírták a beruházási szerződést, és Piet Hein Donner igazságügyminiszter még ugyanebben az évben fényes külsőségek között lerakta az alapkövet, az illetékes kerületi önkormányzat máig nem adta ki az építkezéshez szükséges engedélyeket – így sokak szerint még az alapkő-letételi ünnepség is illegálisnak számított.
Az önkormányzat momentán arra hivatkozik, hogy nem látja biztosítottnak a környéken lakók és a járókelők biztonságát az építkezés alatt. A Milli Görüş tiltakozó akciókat is hirdetett a hatóság ellen, a pár tucat fő részvételével lezajlott rendezvények azonban visszhang nélkül maradtak. A Het Oosten kihátrálni látszik a beruházásból – a vég vezetője egy televíziósműsorban legalábbis erre engedett következtetni. Könnyen lehetséges, hogy Hollandia legnagyobb mecsete még évekig csak álom marad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése