2010. október 7., csütörtök

PR-kampány a mecset mellett

Népszava
Méhkasra vagy Superman erődjére emlékezteti New York lakóit a Világkereskedelmi Központ 2001. szeptember 11-én lerombolt ikertornyainak helye, a Ground Zero közelében létesítendő iszlám központ épületének terve. A napokban tették közzé a központ fantáziaképét, hogy enyhítsék a helyi lakosok ellenérzéseit. Ám a viták nemigen csitulnak, sőt a Park51 szám alatt jelenleg is működő mecset imámját nemrégiben halálosan megfenyegették.


Építészek szakmai szempontból semmi kivetnivalót nem találtak az iszlám közösségi központ látványtervében. A hófehér homlokzat áttört díszítése az arab építészet formavilágát idézi, s egyesek még a Dávid-csillag alakját is kivenni vélik a mintázatban. Sarif el-Gamal, a beruházó azt reméli, a Cordoba Központ beilleszkedik majd tágabb környezetébe, lassacskán elcsitulnak a Fehér Házig is eljutó viták és a tiltakozók idővel megbarátkoznak az új épülettel, amelyet a 9/11-es terrortámadásban megsérült, régóta üresen álló Burlington kabátgyár helyére képzeltek el.
Körülbelül 120 millió dollárra becsülik a 15 emeletesre tervezett központ felépítésének költségét. Az épület mintegy negyedét uszoda és fitness-center foglalná el, amely - vallásra tekintet nélkül - fogadná a környékbeli lakosokat. Egy-egy család évi 2700 dolláros bérlettel vehetné igénybe. Az egyik emeleten játszótér és gyerekmegőrző létesülne.



Szítja az indulatokat a tiszteletes
Terry Jones tiszteletes, aki az iszlám központ ellen tiltakozva a Korán példányait akarta elégetni a 9/11-es évfordulón, elállt ugyan tervétől, ám tovább szítja az indulatokat. "Kelj fel Amerika!" jelszóval mozgalmat szervez, tömeggyűléseket tart Florida mellett több másik államban is. A jelek szerint az sem tántorította el, hogy Gainesville-i kisegyházától 200 ezer dollárt akarnak beszedni az őszi koránégetési botrány biztonsági költségeinek fedezésére.
A közösségi házban éttermet, kiállítótermet is nyitnának, a 12. emeleten pedig megemlékeznének a szeptember 11-i tragédiáról. Maga a vitatott mecset csupán az épület alagsorában foglalna el két szintet. A szigorú iszlám szabályok szerint az imahely hivatalosan nem is nyilváníttatható mecsetté, a tájolása sem megfelelő. (Ez súlyos tévedés, hiszen az iszlám szerint minden mecset -meszdzsid-, ahol leborulnak a hívők. Ha pedig az épület tájolása nem megfelelő, akkor legfeljebb nem egyik vagy másik fal, hanem mondjuk az egyik sarok irányába imádkoznak. Ettől az még imahely. - szerk.)

A futurista látványtervet a libanoni székhelyű SOMA Architects építésziroda készítette. A közzétett dizájn csak egy a lehetséges megoldások közül, de nem kizárt, hogy - akárcsak a Ground Zero szomszédságában már épülő Szabadság-torony esetében történt - többször is módosítják a terveket. Még nem nevezték ki a központ építészét sem, s legalább három évbe telik, mire az első kapavágást megteszik. A tekintélyes brit lap, a The Guardian építészkritikusa, Jonathan Glancey szerint az épület inkább vidám, mintsem fenyegető benyomást kelt. Az iszlám központ ellenzői másképp vélekednek, ők az al-Kaida provokációját látják a formabontó tervben. Vannak, akiket éppenséggel a dőlni készülő ikertornyokra emlékezteti a jövendő épület.
Sarif el-Gamal, a fő beruházó cáfolja, hogy készek lennének elállni az építkezéstől. Szerinte a kezdet kezdetén világossá kellett volna tenni, hogy a "Ground Zero mecset" elnevezés mennyire félrevezető. Az ingatlan, mint érvel, valójában nincs is annyira közel a Ground Zeróhoz, attól két háztömbnyire helyezkedik el. Az építtetők szerint a vitát az amerikai vallásos jobboldal provokálta, felkorbácsolva a szélsőséges iszlámellenes nézeteket.

Ezzel akart szembeszállni Barack Obama, amikor azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokban minden vallásnak jogában áll saját imahelyeket létesíteni. Michael Bloomberg, New York polgármestere is a megbékélést remélte az iszlám központ tervétől, ám éppen az ellenkezője történt.
Noha idén a szeptember 11-i évfordulón súlyosabb incidens nem történt, a kedélyek máig sem csillapodtak. Fejszál Abdul Rauf imám, aki az iszlám központ tervét kitalálta, nemrég kénytelen volt a New York-i rendőrség segítségét kérni. Felesége, Daisy Kahn az ABC televízióban Christiane Amanpournak elmondta, családjukat fenyegető telefonhívásokkal zaklatják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése