2010. október 3., vasárnap

A Ground Zero mecset

Magyar Nemzet



Nyilvánosságra hozták a „ground zero” mecset és közösségi központ első látványterveit – írja a The New York Times. 

A számítógépen renderelt képeket a projekt vezetői már hetek óta mutogatják a környéken tartott közösségi gyűléseken, a nagyközönség azonban most ismerhette meg őket először. Magas, fennkölt hangulatot árasztó termeken sétálnak át a látogatók, miközben a New York-i napfény átsüt a szabálytalan alakú ablakokon – ezt a képet tárják elénk a Cordoba House szervezői és a projektért felelős építészek. 



A hely nem igazán hasonlít mecsetre, sokkal inkább tűnik kiállítási központnak – valójában ilyen funkciója is lesz az épületnek, amellett, hogy 9/11 emlékmű, különböző vallások híveit fogadó imaterem és úszómedence is helyet kap benne. A homlokzat rácsozatos mintája a mecsetekről és más közel-keleti épületekről ismerősnek látszó csillagos mintát követi. Ezzel a tervezők a „hagyományra kívánnak utalni”, míg a modern építőanyagok és nagy üvegpanelek használata az „átláthatóságot” és a „jövőbe vetett tekintetet” jelképezi – magyarázta Sarif el–Gamal, a projekt egyik vezetője.



Képek: www.evolo.us

A muszlim imahely az alagsorban kapna helyet. Mivel a helyszín nem felel meg az előírásoknak, nem lehet mecsetté szentelni, ezért hivatalosan a „muszalla” elnevezéssel illetik majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése