2010. január 29., péntek

Forrongó indulatok: elárverezik az iszlám közösség fővárosi mecsetjét?

A stop.hu cikke

Kalapács alá kerül a mecset?

Forrnak az indulatok a Magyar Iszlám Közösségen belül. A lekapcsolt fűtés után újabb baj előtt állnak a hívők, bírósági végrehajtó a mecset elárverezését tervezi.

Csak néhány napja kapcsolták le a fűtést a Magyar Iszlám Közösség Róbert Károly körúti mecsetjében, máris újabb gondok előtt állnak a hívek. A STOP információi szerint végrehajtó elárverezi a mecsetet. Úgy tudjuk, hogy a közösség - víztartozással együtt - közel 20 millió forint adósságot halmozott fel. A követelést végrehajtó okiratba foglalták.

Amint arról már beszámoltunk, a Magyar Iszlám Közösség tíz éven keresztül nem fizette a gázt, ezért 73 ezer köbméter kifizetetlen gáztartozása halmozódott fel. Csallóközi Zoltán, a Fővárosi Gázművek igazgatója a STOPnak azt mondta, hogy áfával, alapdíjjal és kötbérrel együtt legalább tízmillió forintos tartozást jelent feléjük. Az ügy a rendőrségen landolt.

Időközben lapunk birtokába jutott egy dokumentum, amely szerint elárverezik a mecsetet. Tóth Dénes, önálló bírósági végrehajtó személyiségi jogokra hivatkozva nem kívánta megerősíteni az információnkat, ugyanakkor azt mondta, hogy általában a követelést akár tíz perccel az árverés előtt is be lehet fizetni, ezzel elejét véve az árverésnek. A végrehajtó egyszer már járt a mecsetben, de nem engedték be, ezért legközelebb hatósági felhatalmazással feltörheti az ajtókat, olvasható a dokumentumban.

A mecset gondnoka a STOPnak azt állította, hogy a tartozás miatt már az imám is adakozásra szólította fel a híveket. Bolek Zoltán a STOPnak a múlt héten megerősítette a tartozás tényét, és hozzátette, ha a jóisten megsegíti őket, egy éven belül kifizethetik a tartozást. Az árverezéssel kapcsolatban azonban kijelentette, hogy a végrehajtó valóban náluk járt, de az árverezés nem igaz. A mostani tartozás egy évekkel ezelőtti szennyvízbeázásra vezethető vissza. Bolek és az iszlám közösség nem fizette a társasház felé a közös költségeket, ami így már több millióra rúg, de szerinte a társasház is tartozik nekik, hiszen a szennyvíz óriási károkat okozott a közösségnek. A tönkrement berendezés és a fertőtlenítés sokkal többe került, mint amivel az iszlám közösség tartozik.

Bolek reméli, hogy meg tudnak alkudni, ezért is nem akart pereskedni a lakóközösséggel. Bolek arról is szólt, hogy a gondnok szerinte rágalmazással próbálja őt ellehetetleníteni, aminek a célja, hogy átvegye a közösség vezetését. Megjegyezte, a mostani történet "vihar egy pohár vízben".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése