2010. január 28., csütörtök

Gyalázat: levágott disznófejek a mecsetekben!


MTI

Levágott disznófejeket találtak két malajziai mecsetben - Kuala Lumpur külvárosában - szerda reggel a hívők, a csaknem egy hónapja tartó keresztény-muszlim viszály újabb fejleményeként.

A templomokat és mecseteket ért vandál támadások mögött az a vita áll, hogy használhatják-e a keresztények Isten megjelölésére az Allah szót. A viszály az év elején kezdődött, amikor egy bíróság ítéletében felülbírálta a kormány tilalmát, s elismerte egy maláj nyelvű keresztény lap jogát arra, hogy az Allah szót Isten szinonimájaként használhassa, ami viszont kiváltotta a muzulmán hívők dühét. A kormány a maga részéről azzal érvelt, hogy az Allah megnevezés megtévesztő a muszlimok számára, és végső soron a kereszténységre való áttérés veszélyével fenyegeti őket.

Az elmúlt hetekben 11 keresztény és egy szikh templomra dobtak gyújtóbombát, míg két muszlim imaházat is vandál támadás ért, s egy mecset ablakait rumos üvegekkel törték be: a szeszfogyasztás ugyanúgy tiltott a muszlim hívők számára, mint a disznóhús, amit tisztátalannak tekintenek.

A több mint 26 milliós lakosságú Malajziában a döntő többség - 60 százalék - muzulmán, s a muszlimok kezében van a politikai hatalom a kínai és indiai kisebbségekkel szemben, míg a keresztények számát 850 ezerre becsülik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése