2010. január 31., vasárnap

Öt hívőt ölt meg a kenyai rohamrendőrség

A rendőrroham helyszíne a nairobi Pénteki mecset volt

A Newsmeat értesülései szerint a kenyai rohamrendőrség gumilövedékekkel és könygázzal készült feloszlatni egy muszlim tiltakozó megmozdulást egy mecsetnél a pénteki ima után. A tüntetők az ellen tiltakoztak, hogy még mindig fogva tartják azt az Abdullah al-Fejszált, akit a hatóságok szélsőséges hitszónoknak bélyegeznek meg.

A jamaikai származású imám Trevor William Forest néven látta meg a napvilágot 1963-ban. Az evangéliumi keresztény fiú tizenhat évesen tért át az iszlám hitre, s vette fel az Abdullah al-Fejszál nevet. Indulatos szónoklatai miatt 2003-ban kilenc év letöltendő börtönbüntetést kapott, ám négy év múltán szabadult, s hazatoloncolták Jamaikába. Ezután a Jamaikai Iszlám Tanács eltiltotta attól, hogy a helyi mecsetekben prédikálhasson. 2008 júniusában érkezett Afrikába. 2009 legutolsó napján Mombasában tartóztatták le.

Az AFP hírei szerint a tüntetők között sok volt a szomáli menekült. S mikor a rohamrendőrök tüzeltek rájuk, az időközben odagyűlő helyi csőcselék szuahéli nyelven azt üvöltötte: "ua", ami azt jelenti, hogy "öld meg"!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése