2010. január 17., vasárnap

Mecset a WTC romjainál

Szentendrei Lajos cikke Heti Válaszban


Miről forgat Spielberg? - Mecset épül a World Trade Center hűlt helye mellett

"Az emlékezés és a megújulás megható története lesz ez" - fogalmazott Bloomberg.

Muszlim központ az egykori World Trade Center közelében? Az ötlet állítólag jóval 2001. szeptember 11-e előtt megszületett, sőt, a tervrajzok a tragédia bekövetkeztekor már készen is álltak. „Eredetileg mecsetet terveztünk építeni Manhattan alsó csücskében, ahol nagy lélekszámú muszlim közösség él, imahely nélkül" - mondja Sarif al-Gamal, a „Soho Properties" ingatlanfejlesztő cég elnök-vezérigazgatója.

A híres-hírhedt 9/11 - azaz a 2001. szeptember 11-i terrortámadások - színhelyén, amelyet ma már csak Ground Zero néven emlegetnek, még mindig csupán óriás kráter tátong, a Szabadság Tornyának elkeresztelt felhőkarcoló, az áldozatok és a terrortámadás emlékét megörökítő emlékmű építésével cammognak a beruházók, ám a közeli telken már kezdődik az Iszlám Kulturális Központ építkezése. Daisy Kahn, az Amerikai Társaság a Muszlim Fejlődésért nevű civil szervezet igazgatónője mélyen hisz abban, hogy ez az új kulturális centrum egyúttal arra is lehetőséget teremt majd, hogy az amerikai muszlimok még jobban megismertethessék magukat az amerikai nem-muszlimokkal s ezzel oldják a diszkriminációt, az esetleges kirekesztést.

Szíven ütött bennünket, ahogyan a szeptember 11-i tragédia után bántak velünk. A muszlimok túlnyomó többségét aggasztja és elkeseríti, hogy néhány szélsőséges figura alapján alkotnak ítéletet róluk, s nem sokszínű és kulturális közösségként tekintenek rájuk" - jegyzi meg Daisy Kahn. S hozzáteszi: az új kulturális központ nem csupán Mohamed próféta híveit várja, hanem az amerikaiak tágabb közösségeit is.

A központ, létrehozóinak szándékai szerint, azon muszlimok hangját erősíti fel majd, akik ellenzik a szélsőséges ideológiákat, ugyanakkor segítenek megértetni és elfogadtatni azt is, hogy az iszlám vallás egyáltalán nem azonos a szélsőségességgel. „Ideje eloszlatni az iszlámmal kapcsolatos tudatlanságot és az ebből is fakadó előítéleteket" - fogalmaz Daisy Kahn.

Ő igazán tudja, miről beszél. Mert nem csupán az iszlám kultúrával foglalkozó civil szervezetek egyikének a vezetője, hanem a kulturális központban épülő mecset imámjának a hitvese is.

A Ground Zero, pontosabban az újjáépítése azonban, úgy látszik, másokat - és más célokkal - is megihlet. Michael Bloomberg, New York polgármestere éppen most jelentette be, hogy tévés dokumentumfilm-sorozat készül az újjáépítési munkálatokról: a tervezéstől az építkezés végéig követik majd a kamerák az ikertornyok helyén épülő, 541 méter magas felhőkarcoló történetét. Bloomberg szerint a filmsorozat nem egyszerűen az építkezést beszéli el majd, hanem emléket állít a terrortámadás áldozatainak is. „Az emlékezés és a megújulás megható története lesz ez" - fogalmazott a polgármester. Szerinte a siker (mármint a filmsorozat sikere) garanciája maga a producer. A Science tévécsatornán bemutatandó filmet ugyanis nem más jegyzi, mint az Oscar-díjas Steven Spielberg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése