2010. január 18., hétfő

Mégsem épül meg a London Markaz

A London Markaz és szélerőműves minaretje a tervező asztalon marad

2012-re a Nyári Olimpiai Játékok idejére tervezte a Tabligh Dzsamaat nevű muszlim közösség megnyitni Európa legnagyobb mecsetetét. Az imaház neve London Markaz lett volna, ami Londoni Központot jelent. A létesítmény East London városrészben, az olimpiai stadion közvetlen közelében jött volna létre. A mecsetet 12.000 főre tervezték számítva a játékokra érkező muszlim sportolókra, sportvezetőkre és szurkolókra. A megamecset végül azért nem épülhet fel, mert a tablighiak nem adták be időben az engedélyeztetési dokumentációt, pedig a tervekkel már 2007-ben a nyilvánosság elé álltak. A telken a Tabligh Dzsamaat azóta is működtet egy illegális és ideiglenes imahelyet.

A projektet ellenezte több iszlám szervezet is, különösen a Minhaj-ul-Quran, mely szerint egy szekta sem sajátíthat ki egy ilyen megaprojektet. Csak East Londonból 1500 muszlim írta alá a tiltakozó íveket.

A Tabligh Dzsamaat egy apolitikus, pietista szervezet, mely a szunnita iszlám szigorú, deobandi értelmezését vallja. Ugyan egyetlen feladatuknak azt tartják, hogy a muszlimokat visszavezessék az iszlám életmód útjára, a brit közvélemény őket látja a brit muszlimok radikalizálódása és a július 7-ei terrortámadások mögött.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése