2010. február 15., hétfő

Ahmed szultán mecsetje

A Törökország Info cikke
Ahmed szultán mecsetje
Akik Törökországba látogatnak, azoknak mindenképp érdemes felkeresni Ahmed szultán mecsetjét, vagy más néven a Kék mecsetet Isztambulban.
A Kék mecset Isztambul egyik központi mecsete, a város Sultanahmet negyedében található, szemben a Hagia Sophia székesegyházzal. Nevét a kék csempékről kapta, melyek a belső falát borítják. 1609 és 1616 között épült, az épületegyüttesben található még az alapító szultáni síremlék, valamint egy kórház is. A mecset a város egyik legnépszerűbb látványossága, és a világörökség része is egyben.
A mecsetet I. Ahmed szultán építtette, Allah kiengesztelésére, miután elvesztették a háborút Perzsiával szemben. Az építkezés miatt akoriban több palotát is lebontottak, mivel a szultán azt szerette volna, hogy ez legyen a birodalom első számú imahelye. Végül 1617-ben volt a megnyitója a klasszikus oszmán építészet remekének. A mecset alaprajza szabálytalan, külsejére jellemző a márvány és a kő. Központi kupolája 43 méter magas, és 23 és fél méter az átmérője.

mecset

A kupolák belülről


A mecset egy részének belseje 20.000 darab izniki, kézzel készített csempével van borítva, melyeken 50 különböző motívum látható. Feljebb találjuk a kék csempeborítást, a fény bejutásáról pedig nagyjából 200 üvegablak gondoskodik. A belső tér legfontosabb eleme a mihráb, mely egy falifülke amely Mekka irányát jelzi. Ez márványból faragott, cseppkő alakban díszíti a mecsetet. Bent találjuk még a szultáni kioszkot, valamint egy gazdagon díszített pulpitust is, amelyről az istentiszteletet vezetik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése