2010. február 8., hétfő

Horogkeresztek a mecseten - nem a szeretet jelei

Az átadásra váró saint-étienne-i nagymecset

Forrás: MTI

Horogkereszteket és muzulmánellenes feliratokat pingáltak ismeretlenek hétfő virradóra a dél-franciaországi Saint-Etienne átadás előtt álló nagymecsetjére.

A város 50 ezres muzulmán közössége eddigi egyszerű imahelyének szerepét nyáron veszi át a marokkói király által finanszírozott impozáns épület.

A horogkeresztek mellett a "Le az arabokkal", a "Kifele a muzulmánokkal" és az egyéb rasszista feliratokat reggel vették észre az épület falán - mondta Larbi Marchiche, a nagymecset rektora a France Info hírrádióban. Véleménye szerint ez az eredménye annak a Franciaországban jelenleg folyó közéleti vitának, amelyben a burka (a teljes testet és arcot eltakaró női muzulmán viselet) szabályozását összekeverik a nemzeti identitás kérdésével.

A franciaországi muzulmánok legjelentősebb szervezete, a Muzulmán Vallás Francia Tanácsa (CFCM) "mély felháborodását fejezte ki a nyugtalanító módon elszaporodott mecsetgyalázások" miatt.

Legutóbb múlt hétfőn, a Párizstól északkeletre található Crépy-en-Valois mecsetjének falára festettek ismeretlenek muzulmánellenes feliratokat.

"Most, hogy a kormány a nemzeti identitási vita összegzésére készül, a CFCM ünnepélyesen azt kéri, hogy tegyen javaslatot egy olyan parlamenti szakbizottság létrehozására, amely az iszlámellenség franciaországi erősödését vizsgálná" - olvasható a közleményben.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése