2010. február 24., szerda

Segítenénk mi a muszlimoknak mecsetet építeni

Budaörsi út 38.

A Dr. Saleh Tayseer vezette Iszlám Egyház története 2003-ra megy vissza. S legalább ilyen régi az az elhatározásuk is, hogy a magyarországi és egyben a budapesti muszlim közösséget megajándékozzák egy, a vallásukhoz méltó, s egyben impozáns mecsettel, iszlám központtal.

2003. novemberében csillant meg a remény, amikor a Bartók Béla úton működő Dar-al-Szalam mecsetben megjelent egy külföldi támogató képviselője, aki bejelentette, hogy viszonylag komolyabb pénzösszeggel támogatnák a terveket. S a muszlimok már-már a lelki szemeik előtt látták a konditeremmel és minden földi jóval felszerelt imaházat. A következő év elején az egyház képvelői több fővárosi telket is bejártak, s végül úgy döntöttek, hogy a mecsetet Újbudán kell létesíteni, hiszen ott él és dolgozik a legtöbb budapesti muszlim.

Az ügy nyúlt, mint a rétestészta. Végül a Budaörsi út 38. szám alatti telket vette meg az Iszlám Egyház, mely adásvételben már segítségükre volt a kerületi önkormányzat. Megindult a tervezgetés, több tervrajz és látványterv is készült.

A Bartók Béla úton ma bizakodó a hangulat. Tudják, hogy a bürokrácia lassú, s azt is érzékelik, hogy a környék lakói részéről vannak ellenérzések. Ez utóbbit annak tudják be, hogy a lakók attól félhetnek, hogy ingatlanaik elértéktelenednek. Illetve úgy tartják, hogy a Sashegy lábánál élők ki szeretnék használni az alkalmat és a pangó ingatlanpiacot, hogy áron felül adhassanak túl otthonaikon. Végső soron arra számítanak, hogy egy-két éven belül sikerül tető alá hozni egy olyan iszlám központot, ami magán viseli az ezredéves iszlám civilizáció jegyeit, beleértve egy „madárfészek-szerű” könnyűszerkezetes minaretet és egy ötvenezer kötetes könyvtárat.


Itt lesz a mecset?

Az ilyen projektek Európában egyre több ellenkezésbe ütköznek. S a környéken élők általában közlekedési és parkolási gondjaikra hivatkozva támadják meg az építési terveket. De ne feledjük, hogy a minapi svájci népszavazás az iszlám imaházak tornyai, minaretjei elleni nyílt állásfoglalás volt, s azt a muszlimok kínos elutasításként élték meg!

Száva Lajos, a Holdvilág Utcai Érdekvédelmi Szövetség egyik prominense nem is titkolja, hogy örült a svájci népszavazás eredményének, s annak is, hogy Vlagyimir Putyin is üdvözölte azt. Száva Lajossal és a szervezet vezetőjével, Zsigmond Lászlóval már a helyszínen találkoztam. Bejártuk azt. Zsigmond úr szerint agyrém, hogy egy ilyen környezetbe egy ilyen létesítmény kerüljön.

Zsigmond László, a kora ellenére energikus nyugalmazott pedagógus beszámol arról, hogy ő negyvenöt éve költözött a balatoni vasút mentére. Akkor még nyugalmas hely volt, s a gyerekeket is ki lehetet engedni az utcára játszani. Később megépült az autópálya bevezetője. Azóta egyre komolyabb vonat- és gépkocsiforgalom keseríti a környéken élők életét. Nem is csoda, hogy a térség egyre inkább a Kft-k világa lesz. Zsigmond úr mikor a helyszínről egy kávéház felé indultunk megígérte, hogy egy nap majd megszámolja, hány tucat cég irodája is költözött a közelmúltban a szomszédba. Azt is megtudom, hogy ennek a jelenségnek köszönhetően már most is kihívás nap közben parkolóhelyet találni a környéken. A mecsethez viszont kétszintes földalatti parkoló készülne…

Jelenlég még ócska sufnik állnak a telken

Igen, de Zsigmond úrék úgy tudják, hogy sok száz, esetenként akár hétszáz hívő is jönne. Hiszen ez lenne „A mecset” Budapesten. Próbálom megnyugtatni, hogy nagyobb tömeg csupán a péntek déli istentisztelet, a dzsuma esetén várható. A napi öt imára húsz-harminc embernél több nem igazán. S közülük is néhányan a tömegközlekedést vennék igénybe. Látszólag nem győztem meg, s újabb érvvel áll elő: az amúgy is túlterhelt Budaörsi úton a városhatárig torlódna a kocsisor, ha egy-egy jármű be szeretne fordulni a mecset udvarára.

Útban a kávéház felé Zsigmond elmeséli, hogy ő is vallásos, s amúgy nincs baja sem az iszlámmal, sem a muszlimokkal. Sőt, eredendően azon túl, hogy élt egyszer egy Mohamed próféta nevű ember, nem is igazán tudott mást a vallásunkról. Most azonban örömmel tanulmányozza azt. Száva úr már testközelből ismeri az iszlám világot. Élénken él benne az a döbbenet, amit afelett érzett, amit az Ibrahim mecsetben látott Hebronban, Palesztinában. Járt a Balkánon is, s megcsodálta Mosztár karcsú minaretjeit, de az ablakától nyolc méterre mégsem látná azokat viszont. Tőle tudtam meg, hogy attól fél, hogy a Közel-Keleten látottakhoz hasonlóan zöld fény és hajnali imára hívás zavarná meg a nyugalmát. Készítettünk is egy szórólapot – mondja – amin a müezzin éneke a madárcsicsergéssel lett szembeállítva. Ez a válasz az általuk zöld szórólapoknak nevezett felhívásokra, melyeken az Iszlám Egyház reklámozza szombati előadásait.

Ezt látni Bécsből jövet

Ültem ezzel a két megnyerő modorú úrral szemben, s megfogalmazódott bennem, hogy akkor mi is itt a baj, s hogyan tovább, s ekkor megüti a fülem Száva úr egyik mondata. „Segítenénk mi a muszlimoknak mecsetet építeni…” Nocsak! Kifejti, hogy az ország első reprezentatív mecsete –szerinte- fővárosi és országos közügy, s ahhoz joguk van a muszlimoknak. Sőt, ő azt egy olyan helyen látná szívesen, ami kiemelné annak építészeti nagyszerűségét. A Budaörsi út 38-at nem tartják ilyennek. Mondom, hogy a Bécsből jövők látnák… Ebben erősen kételkednek, hiszen a telek két tűzfal közé szorul. Szerintük a helyet a főváros vezetésének ingyen kéne biztosítania. Vagy megoldás lehetne az is, ha az Iszlám Egyház felvásárolná az egész háztömböt. „Csupán” négymilliárd forintért. Jelzem, hogy ez utóbbi nem túl reális, mert a mecsetek nem kamatos hitelekből, hanem közadakozásból épülnek.

Végül csak megkérdezem, hogy mi is lenne itt a kompromisszumos megoldás. Le kell ülnünk tárgyalni! Saleh Tayseer tartott már lakossági fórumot is, s annak szünetében már találkoztak vele, s egy szimpatikus fiatal ügyvéddel, de nem tudtak érdemben tárgyalni. A környékbeliek szerint az önkormányzat csőbe húzta Saleh Tayseer-t, s az onnan való kijutásban szeretnének segíteni, de ehhez mindenképp az kéne, hogy leüljenek egy kávé mellé.

Szóval nem eszik olyan forrón kását. A recept nem bonyolult. Meg kell kezdeni a tárgyalásokat, s törekedni arra, hogy a mecset minél hamarabb megépüljön!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése