2010. február 14., vasárnap

Brit mecsetek a Hepatitic C ellen

A Minhaj-ul-Quran egyik mecsete


A Guardian beszámolója szerint Nagy-Britanniában nem az egészségügyi intézmények, hanem a mecsetek tették a legtöbbet egy esetleges Hepatitic C-járvány kitörése ellen. Mindez nem csoda tekintettel arra, hogy a tisztaságnak és a tisztálkodásnak kiemelkedő szerepe van a muszlimok életében. Mohamed próféta szerint a hit fele a tisztaság.

Londoni mecsetek és a London Royal Hospital együttműködése révén most ötezer embertől vesznek nyálmintát, amivel kiszűrhetőek egyes betegségek és betegségre hajlamosító tényezők. Az iszlám imaházak és a kórház együttműködése azért korszakos jelentőségű, mert egyes betegségek ötször nagyobb eséllyel fordulnak elő a bevándorló közösségek körében, mint a törzsökös britek között. Azt is kimutatták, hogy legtöbbjük akkor fertőződik meg, mikor az őshazába látogatnak.

Shaheed Mursaleen a Minhaj-ul-Quran közösség vezetője hálás köszönetet mondott a kelet-londoni mecsetükben szolgálatot teljesítő orvosoknak, akiknek az akció egyben hasznos környezettanulmány is volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése