2010. február 19., péntek

Ledőlt egy ősi minaret Marokkóban - rengeteg halott

A ledőlt minaret képe 2009. decemberéből

A marokkói királyi városok egyikében, az ősi Mekneszben ledőlt egy négyszázéves minaret. Nagyjából háromszáz hívő gyűlt össze a pénteki imára, a dzsumára a Lalla Khenata mecsetben. Khaled Rahmouni, egy helyi lakos arról számolt be, hogy az imavezető épp kezdte volna a szentbeszédet, mikor összeomlott a minaret. Elmondása szerint mintegy nyolcvan ember rekedt időlegesen a törmelékek alatt, negyvenen megsérültek, ketten meghaltak. Allah adjon nekik békét!

Az iszlám vallás tanításai szerint az, aki ima közben vagy az imahelyen veszti életét, avagy egy épület összeomlásakor, vértanúnak számít.

Az MTI frissebb híre szerint azok száma, akiket megölt az alláhulló torony elérheti a tizenhat főt is!

Az éjjel folyamán befutó francia nyelvű hírek szerint már 38 vértanúról és 71 sebesültről tudunk.

A minaret a legfrisebb hírek szerint azért dőlt le, mert a napokon át tartó esőzések meggyengítették agytéglákból álló szerkezetét. A mecset az UNESCO világörökségi listáján is szerepel, ezért VI. Mohamed király elrendelte haladéktalan újjáépítését.

Átvizsgálják a marokkói mecsetek szerkezetét
írja az Index

Marokkó királya szombaton elrendelte országa összes ősi mecsetének szerkezeti átvizsgálását, miután pénteken a nagyima kezdetén leomlott a meknesi mecset minaretje. A szerencsétlenségben 41 ember vesztette életét. Egyelőre még nem tudni, hogy pontosan mi okozta a tragédiát. A helyiek szerint a heves esőzés gyengítette meg a XVIII. században épült építmény szerkezetét.

Az UNESCO Világörökségi Listáján is szereplő Meknesben lévő mecset minaretje az egykori marokkói főváros látképének egyik meghatározó eleme volt. VI. Mohamed király a szerencsétlenség után utasítást adott arra, hogy az épületet eredeti formájában építsék újjá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése