2010. február 12., péntek

Újabb mecsetépítési kezdeményezés Budapesten?

Már Lechner Lóránd is mecsetet álmodott Gül Baba türbéjéhez

Meg nem erősített információink szerint egy második budapesti mecset tervei is körvonalazódni látszanak.

Mint arról blogunk, s úgy általában a magyar sajtó is beszámolt, a Saleh Tayseer vezette Iszlám Egyház Újbudán készül iszlám központot létesíteni. Ezen kezdeményezés ellen a felheccelt környékbeli lakók aláírásgyűjtést kezdeményeztek.

A meg nem erősített információk szerint a másik kezdeményezés mögött a Bolek Zoltán által elnökölt Magyar Iszlám Közösség, a kőbányai központú Magyarországi Iszlám Kulturális Egyesület és a dobozi utcai Taubah mecset közössége áll, hogy összefogva az előbbi terv szunnita konkurenciájaként léphessenek fel.

Nincs információnk arról, hogy hol létesülne ez a mecset, de azt tudjuk, hogy a Magyar Iszlám Közösség már többször tárgyalt Józsefváros önkormányzatával egy esetleges mecsetről. S az is tény, hogy Újbuda után a Nyóckerben él és dolgozik a legtöbb muszlim, a budapesti mecsetek fele, azaz négy imaház a VIII. kerületben található. Méltó hely lehetne a Gül Baba türbe is, de nem hisszük, hogy azt a regnáló hatalom biztosítaná ennek a triónak. Emlékezetes ugyanis, hogy a Magyar Iszlám Közösség komoly tartozásokat halmozott fel, s az is, hogy a Magyarországi Iszlám Kulturális Egyesület pedig felsült azzal az ötletével, hogy megvenné a szigetvári várat a szocialista vezetésű önkormányzattól, s abban török iszlám központot hozna létre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése